среда, 24 июня 2009 г.

Віктор Пащенко: "Остаточно шлюб БЮТ і НУНС розпадеться після з’їзду "Нашої України"

Керівник Закарпатського центру політичних досліджень Віктор Пащенко вважає, що розмови про формальне оформлення "розлучення" НУНС і БЮТ насправді відображають те, що давно відбулось.

"Більшість "нашоукраїнців" в регіонах давно втратила зв’язок із БЮТ. Що стосується Закарпаття, тут цього зв’язку не було ніколи. Тому і програмно, і політично, і перспективно "Наша Україна" і БЮТ розішлись. Тепер лишається це тільки оформити юридично", - говорить експерт.

На жаль, як зауважує політолог, сьогодні говорити про цілісність фракції НУНС уже неможливо. "Фракція є надто розрізненою, і для окремих частин з’їзд, який очікується, взагалі не має жодного значення. Тому скоріш за все, діючи таким чином, "Наша Україна" намагається себе зберегти, зайняти певну політичну нішу перед майбутніми виборами, президентськими або парламентськими", - вважає Пащенко.

На погляд експерта, часу на дочасні парламентські вибори уже не вистачить, хоч теоретично до 17 липня парламент розпустити можливо. "Але Конституційний Суд може виносити свої висновки, які змінюватимуть хід подій. Багато чого залежатиме і від позиції ПР", - додає він.

Політолог також не виключає, що остаточно шлюб БЮТ і НУНС розпадеться після з’їзду "Нашої України". "Якщо це буде визначено офіційно - це ще більше зменшить легітимність уряду і дієздатність парламенту", - зауважує він.

Сьогодні дострокові парламентські вибори, на погляд Пащенка, виглядають цілком логічними, але скоріш за все вони розтягнуться у часі, тому що не вписуються в формальні канони нині діючої Конституції. "При певних політичних домовленостях вибори можливі, але я маю сумнів, що ці домовленості будуть досягнуті", - підсумовує експерт.

Комментариев нет: