среда, 6 июня 2012 г.

Валерій Бебик: «У нас зараз неукраїнська правляча політична еліта»

Минулої п'ятниці, 25 травня, в Ужгороді, у актовому залі УУБА–КаУ відбулася презентація книги відомого українського політолога, голови Всеукраїнської асоціації політичних наук, професора Валерія Бебика «Тисячолітня Україна: доісторичні цивілізації та глобальні релігійно-політичні доктрини».
Тези про наявність чималої кількості викривлень та вже доведених фактів «переписування» історії в залежності від політичної доцільності, мабуть для багатьох є відомі. Однак досить рідко ми стаємо свідками появи систематизованої та виданої праці, в якій можемо простежити процес розселення на території України стародавніх цивілізацій, які залишили своїм нащадкам чимало згадок про своє існування. Крім того, Валерій Бебик спробував простежити і поширення впливу протоукраїнських цивілізацій на розвиток відомих цивілізацій давнини в Європі, Азії, Африці.

Мер Ужгорода втратив підтримку депутатського корпусу

У четверг, 24 травня, в Ужгороді відбулося третє пленарне засідання XII сесії Ужгородської міської ради VI скликання. За накалом пристрастей воно, мабуть, стало одним з найбільш резонансним, адже під час пленарного засідання відбулася сварка між міським головою Віктором Погорєловим та його першим заступником Віктором Трикуром.
Ситуація виглядала приблизно наступним чином: поки депутати з'ясовували, чи спрацюють їхні картки для голосування, перший заступник мера Ужгорода Віктор Трикур підійшов до столу президії, за яким сидів Віктор Погорєлов, і щось йому сказав, після чого повернувся до зали. На це мер публічно вигукнув у мікрофон: "Вікторе Федоровичу, ви мене не шантажуйте. Якщо шантажуватимете, я звернуся до СБУ і Президента України».
Чим саме шантажував мера його перший заступник, – достеменно невідомо, хоча, за твердженнями ряду депутатів, ішлося про можливість припинення роботи депутатами від фракції Єдиний Центр, оскільки при реєстрації депутатів на пленарному засіданні не всі картки спрацьовували і виникала ситуація, що фракція зареєструвалася не у повному обсязі. А це мабуть, було важливо для успішного голосування того дня з певних питань, винесених на розгляд сесії. Зрештою, після кількаразової перереєстрації міська рада розпочала роботу. Хоча, візуально можна було помітити, що 60 депутатів у залі не було, а кілька депутатів голосували за себе і за «того хлопця».
А як стало відомо згодом, Віктор Погорєлов таки звернувся до СБУ з проханням розібратися в ситуації, що виникла на останній сесії 24 травня. Йдеться про численні переголосування одних і тих же питань на початку сесії, коли йшлося, зокрема, про питання змін до регламенту, введення нових членів міськвиконкому.
Що цікаво у розпорядження про скликання пленарного засідання, яке нині доступне на сайті Ужгородської міської ради, у порядку денному цих питань нема. Вони вносилися на розгляд ради вже під час засідання, тим самим порушуючи чинне законодавство. Однак рішення були прийняті.
Зокрема, були внесені зміни до регламенту, які стосувалися, у першу чергу, відкритості роботи ради та створення депутатських груп та фракцій. Не вдаючися у подробиці змін, можна відзначити, що вони є необхідними, адже нині у громадськості, журналістів, та й багатьох депутатів, є нарікання на непрозорість роботи міської ради. Однак сам факт їх внесення на сесії без попереднього узгодження, як уже зазначено, суперечить, по суті, намірам ініціаторів внесення цього рішення, щоб зробити діяльність ради більш прозорою.
Більшість депутатів підтримали й інше рішення, винесене на пленарне засідання вже у ході його роботи, а саме – про призначення двох членів виконкому: Василя Бринзовича (КМКС) та Богдана Киніва (Фронт Змін) .
Варто нагадати, що нині у міськвиконкомі є два вакантних місця, після того як півроку тому два члени виконкому склали з себе повноваження. Згодом, у лютому 2012 року, відбулася спроба включити до складу виконкому двох представників від Партії регіонів: Олега Адамчука та Віктора Ледиду. Однак вона провалилася.
Минулого тижня більшість таки доукомплектувала виконком. Однак не надовго.
Як стало відомо вже за кілька днів, Віктор Погорєлов скористався правом «вето» та відмінив прийняті рішення щодо змін до регламенту і виконкому. Для того, щоб подолати «вето», депутатам необхідно набрати 2/3 голосів, що буде зробити досить важко, з огляду на розстановку політичних сил в Ужгородській міськраді. Більшість у міськраді нині належить Єдиному Центру (далі ЄЦ) та його сателітам, однак 40 депутатам (тобто 2/3) не вистачає, як мінімум, 5 голосів. Решта депутатського корпусу орієнтується на Партію регіонів (далі ПР), яку, до речі, віднедавна представляє і Віктор Погорєлов. Саме це і є головною причиною конфліктних ситуацій, що нині мають місце у міській раді.
Віктор Погорєлов не раз визнавав, що стати міським головою Ужгорода йому допоміг Віктор Балога. Але нині, після вступу у Партію регіонів, його лояльність до ЄЦ дещо знизилася. Якщо не сказати більше... І розмови про це в кулуарах міської ради можна почути вже не перший день.
Відтак логічно, що зміни у складі Ужгородського виконкому, які були проголосовані на сесії, не влаштували міського голову, адже представники КМКС та Фронту Змін нині знаходяться у «політичній орбіті» саме ЄЦ, а відтак і більшість у виконкомі була б на боці цієї політичної сили.
І хоча, коментуючи конфліктну ситуацію за участю Віктора Трикура, Віктор Погорєлов відзначив, що «виконує політичні домовленості», у це важко повірити, зважаючи на ветування вищезгаданих рішень. Адже раніше в раді часто приймалися рішення «з голосу» і жодних «вето» не було. А зараз мер скористався своїм законним правом. Думаю, у подальшому протистояння в міськраді тільки посилюватиметься, що повʼязано як із наближенням виборів, так і з бажанням місцевих регіоналів узяти своєрідний реванш у ЄЦ за програш на місцевих виборах. Крім того, існує й чимало інших питань, зокрема і майнових, на які у цих двох політичних сил власні погляди та плани.
З іншого боку, на сесії було прийнято ряд цікавих рішень. Зокрема, як пише інтернет-видання «Час Закарпаття», на вулиці Грушевського, 2 може невдовзі постати торговий комплекс.
Це випливає із таємного рішення Ужгородської міської ради, котре не показали громадськості та журналістам – №516 «Про надання дозволів на розробку проектів відведення земельних ділянок».
Зокрема, цим рішенням надається дозвіл на розробку проекту відведення земельної ділянки приватному підприємцю для будівництва торгового комплексу за адресою вул. Грушевського, 2. Це – неподалік перехрестя Грушевського та Заньковецької.
Інше не менш цікаве рішення стосується зелених зон навколо автостоянки у центрі Ужгорода на вул. Гойди. Невдовзі вони можуть перейти у приватну власність. Проект рішення №516 «Про надання дозволів на розробку проектів відведення земельних ділянок» міська рада не оприлюднила на своєму сайті, журналістам відмовилися його надати під час сесії.
У документі, серед інших ділянок, згадується ділянка площею 18 сотин, яка розміщена на вул. Гойди. Її виділяють для обслуговування об'єкта незавершеного будівництва.
Іншим своїм «таємним рішенням» – №519 «Про зміни до рішень міської ради» міськрада збільшила приватну земельну ділянку ТОВ «Кінокомплекс «Ужгород» у самому центрі – на вул. Волошина з 8 до 13 сотин. Таким чином, вільна земельна ділянка у 5 сотин без аукціону потрапила у приватну власність юридичної особи.
За неофіційною інформацією, комплекс колишнього кінотеатру «Ужгород» належить родині мера обласного центру.
Як бачимо, у питаннях, які стосуються майна, депутати знаходять спільну мову. Однак громадськість воліють не посвячувати у них, що, як мінімум, викликає подив, як максимум – наводить на роздуми про корумпованість як чиновників, так і депутатів міської ради.
Однак чи буде так і надалі? Фактично нині міський голова не має підтримки більшості у міській раді, і з багатьох питань йому прийдеться домовлятися з більшістю. Чи виходитиме це й надалі? Покаже час. Та звернувши увагу на стан інфраструктури міста та на стан комунального господарства, у більшості ужгородців виникає закономірне враження: нічого у місті для мешканців не робиться. І яскравим прикладом цього, а точніше, – ставлення до міського голови, стало святкування з нагоди виходу ФК «Говерла-Закарпаття», що відбулося у середу, 30 травня. Під час оголошення присутніх на матчі, коли пролунало прізвище Погорєлова, стадіон «Авангард» гучно висловив своє «фе», чи то «фу». Красномовна оцінка господарюванню по-ужгородськи. Чи не так?