пятница, 12 июня 2009 г.

«Фронт змін» пропонує провести референдум


9 червня лідер «Фронту змін» Арсеній Яценюк під час прес-конференції оголосив про ініціативу проведення всенародного референдуму щодо права громадян формувати владу і захисту від зловживань з боку політиків.
Для більш детального ознайомлення з даною ініціативою проведена прес-конференція голови закарпатського осередку «Фронту змін» Роберта Бровдія. На ній йшлося про те, що ця ініціатива є відповіддю на прагнення певних політичних сил узурпувати владу в країні шляхом змін до Конституції під певних політиків, двох осіб, які прагнули законсервувати владу на довгі роки.
Наразі ініціатива «Фронту змін» планує провести громадські слухання з приводу референдуму, і згодом розпочати процес збору підписів, який має завершитися у жовтні 2009 року.
Щодо суті референдуму, то, за словами Р. Бровдія, конкретне формулювання запитань до громадськості буде сформоване в процесі громадських обговорень, а основними тезами є введення норми до Конституції, за якою всі зміни до Основного Закону мали б імплементуватися на всенародному референдумі. Це дасть змогу саме громадянам, як первинному інституту демократії, дати відповідь на питання: чи потрібні зміни, які пропонують певні політичні сили, чи ні. Окрім того «Фронт змін» буде добиватися обов’язковї імплементації референдуму в парламенті.
Питання щодо референдуму завжди опиняється в центрі обговорення, на кшталт «кому це потрібно», «чого вони почали це перед виборами» і т.д.. Можливо, всі зміни до Основного Закону і не варто імплементувати за допомогою референдуму, однак, коли мова йде про форму правління, про державний устрій, то, мабуть, варто звернутися і до громадян, чи насправді вони прагнуть докорінних змін у політичній системі, територіалоному устрої, тощо.

Комментариев нет: