вторник, 12 мая 2009 г.

Газовий мільярдер заявляє, що втратив компанію через шахрайські дії

Імперія Фірташа занепадає? Після витіснення з російсько-української газової торгівлі трейдера «РосУкрЕнерго», Дмитро Фірташ позбувся і однієї зі своїх ключових компаній – угорського газового постачальника Emfesz. Однак бізнесмен стверджує, що компанію в нього вкрали «обманним шляхом», і він боротиметься за її повернення, – йдеться в статті в британській The Financial Times.

Учора в заплутаній газовій торгівлі в Східній Європі спалахнув новий скандал, коли український газовий мільярдер Дмитро Фірташ заявив, що втратив контроль над ключовою дочірньою компанією через шахрайські дії одного з працівників.

Суперечка щодо права власності на Emfesz – велику газову й енергетичну компанію, розташовану в Будапешті – спалахнула через декілька тижнів після того, як пана Фірташа витіснили з газової торгівлі в Україні згідно з умовами нового російсько-українського контракту, підписаного після січневої кризи у газопостачанні.

Російський монополіст «Газпром» погодився здійснювати поставки до України напряму, відмовившись від послуг компанії «РосУкрЕнерго», якою спільно володіють «Газпром», пан Фірташ та ще один український бізнесмен.

В останньому конфлікті, який знову піднімає питання щодо безпеки газопостачання до Європи, компанія Mabofi, якою повністю володіє Group DF (холдингова компанія пана Фірташа), заявила про те, що її стовідсотковий пакет акцій в Emfesz «обманним шляхом передали» розташованій у Швейцарії компанії RosGas.

У Mabofi стверджують, що невідомий пану Фірташу Іштван Гоцці, генеральний директор Emfesz, скористався своїми колишніми повноваженнями юриста, щоб провести трансакцію, яку зареєстрували уповноважені органи Угорщини. У Mabofi додають, що не мали інформації про бенефіціарів RosGas, але одним з її директорів був Тамаш Гажда, угорський юрист, якого раніше взяли на роботу в Emfesz за «безпосередньою вказівкою» пана Гоцці.

«[Зареєстрована на Кіпрі] Mabofi зараз активно відстоює свої законні права в Угорщині, Швейцарії й на Кіпрі і впевнена в тому, що право власності на Emfesz буде повернуто його законному власнику в максимально короткий строк», – йдеться у заяві Mabofi.

За словами директора Group DF Роберта Шетлера-Джонса, «шахрайська й незаконна» передача акцій стала повним шоком для групи й пана Фірташа.

У офісі Emfesz працівник, який відмовився назвати своє ім’я, відмовив у проханні поговорити з паном Гоцці чи паном Гаждою, заявивши, що їх немає в країні. Він повідомив у електронному листі, що, згідно з реєстраційними документами компанії, Emfesz тепер належить RosGas, а Mabofi – її попередній власник.

Вчорашньому розвитку подій передували зусилля Emfesz забезпечити поставки газу після завершення терміну дії українського контакту «РосУкрЕнерго». Минулого тижня Emfesz оголосила, що переходить на закупівлю газу в компанії RosGas замість «РосУкрЕнерго» – тоді вперше публічно прозвучала назва RosGas.

Згодом Emfesz заявила, що RosGas входить до «сфери інтересів «Газпрому». «Газпром» відразу ж спростував цю заяву: «Газпром» не має жодного стосунку до RosGas. Ця компанія не є частиною «Газпрому».

На прохання уточнити зв’язки між RosGas і «Газпромом», працівник Emfesz вчора заявив, що RosGas скоро опублікує інформацію. Сєрґєй Купріянов, речник «Газпрому», відмовився від коментарів.

Компанія Emfesz була ключовою структурою в бізнес-імперії пана Фірташа, її прибуток до оподаткування в 2007 році склав 4,3 млрд. форинтів при обороті в 179 млрд. форинтів (570 мільйонів фунтів стерлінгів). Вона забезпечує приблизно 20% потреб Угорщини в газі, має експортні контракти в інші країни регіону і планує збудувати електростанцію потужністю 2400 мегават.

Group DF довгий час заробляла набагато більше грошей, постачаючи газ через «РосУкрЕнерго» і Emfesz до країн Центральної Європи, аніж в України, де, за її твердженнями, вона зазнавала збитків. З того часу як Юлія Тимошенко минулого року повернулася до влади на посаду Прем’єр-міністра України й пообіцяла витіснити «РосУкрЕнерго», на компанію чинився величезний політичний тиск. Владімір Путін, російський колега Тимошенко, цього року погодився усунути посередника.

В січневій угоді не йшлося про те, що буде з газотрейдерським бізнесом «РосУкрЕнерго» поза межами України, але проблеми у компанії почали множитися, особливо після того, як український уряд перебрав контроль над запасами газу компанії.

Оригiнал статтi: http://www.ft.com/cms/s/0/eb9cbfd4-3b68-11de-ba91-00144feabdc0.html
Посилання на inoZMI: http://inozmi.glavred.info/articles/1252.html

Комментариев нет: