воскресенье, 22 марта 2009 г.

Під час кризи жорстока політична «герилья» в Україні триває

Пьотр Смоляр, Le Monde (Франція)

Поки вибори не розставлять все по місцях! Політичним чварам між Тимошенко та Ющенком не буде кінця, поки президентські вибори 2010 року не визначать переможця. Тимчасом економічна ситуація в Україні стає дедалі драматичнішою, - пише Пьотр Смоляр у французькій Le Monde.

Україна – ніби корабель, що зірвався з якоря. В часи економічної негоди, яка руйнує країну, її екіпаж продовжує свої чвари, дратуючи своїх східних поводирів та міжнародні фінансові організації.

27 лютого Президент Віктор Ющенко заявив про «мораторій» на політичні суперечки до 1 липня, але на цю його ідею ніхто не потрудився відреагувати; 2 березня пан Ющенко та Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко порозумілися, щоб надіслати лист намірів у Міжнародний валютний фонд (МВФ), в якому мали відповісти на критику фонду, що призупинив виділення другого траншу з кредиту обсягом 16,4 млрд. дол.; 3 березня міністра закордонних справ Володимира Огризка усунули з посади, проголосувавши за його відставку у Верховній Раді з огляду на його надто антиросійські позиції, але насправді –внаслідок його близькості до Президента; і врешті 4 березня, в той час як пані Тимошенко з усіма почестями приймали в Парижі, озброєні люди з підрозділу національної Служби безпеки України (СБУ) вдерлися в штаб-квартиру «Нафтогазу» - у рамках розслідування справи щодо присвоєння газу, імпортованого з Росії.

У «Нафтогазу», який суттєво вліз у борги, залишалося кілька днів до «дня Ч»: компанія мала сплатити 400 млн. дол. російському концерну «Газпром». У четвер, 5 березня, кошти були перераховані.

З того часу як пані Тимошенко вирішила усунути посередника «РосУкрЕнерго», що втручався у бізнес «Газпрому» і «Нафтогазу» при поставках газу в Україну, напруженість у стосунках з Президентом посилилась ще більше: кому належать мільйони кубометрів газу, що контролювалися посередницькою компанією і були вилучені на основі угоди від 19 січня, підписаної пані Тимошенко і Владіміром Путіним? «Нафтогазу» - вважає Прем’єр-міністр. Порушення закону і присвоєння власності – гнівається Президент України.

Основний бенефіціар тіньових схем «РосУкрЕнерго» - бізнесмен Дмитро Фірташ, який контролює також і кілька телеканалів. Атакуючи цього посередника, Прем’єр-міністр вдає, ніби бореться з корупцією та позбавляє Президента джерела фінансування.

Падіння валюти

Ця перманентна політична «герилья» пов’язана з прийдешніми президентськими виборами, що відбудуться в січні 2010 року і мають врешті визначити переможця між Віктором Ющенком і Юлією Тимошенко. Колишні соратники по Помаранчевій революції 2004 року, спрямованій проти російської опіки, стали запеклими ворогами. Але в очікуванні цієї події економічна криза з усієї силою завдає країні ударів. «Українська економіка, попри високу інфляцію, до цієї кризи бурхливо розвивалася», - зазначає іноземний експерт у Києві.

Сьогодні всі показники дуже загрозливі: промислове виробництво скорочується, валюта (гривня) втратила більше 40% своєї вартості протягом чотирьох місяців і, таким чином, дрібні позичальники та дрібний і середній бізнес, які брали доларові кредити, опинились у драматичній ситуації.

Українці намагалися врятувати свої заощадження, але ці кошти в багатьох випадках лежать на заблокованих рахунках. Схованки під матрацами стрімко наповнюються. «Суми, які населення зберігає поза банківською системою, протягом трьох-чотирьох місяців збільшилися з 15 млрд. дол. до загалом більше ніж 40 млрд., - підкреслює Петро Порошенко, глава Ради Національного банку України (НБУ). - Цей потенціал має використовуватися». Але криза довіри вкладників до банків і політичних лідерів ускладнює економічне відновлення більше, ніж будь-де в Європі.

У «Трансбанку» нещодавно було введено тимчасову адміністрацію Національного банку (НБУ). Це вже дев’ята фінансова установа, в якій вдалися до таких заходів. У 17 найбільших банках країни було проведено ревізію та виявлено, що їхня недокапіталізація сягає 24 млрд. грн. «Ще навіть до кризи 20 банків відчували труднощі, - зазначає Ігор Бураковський, директор Інституту економічних досліджень та політичних консультацій. – Хвиля реструктуризації незабаром матиме місце в цьому секторі: одні банки зникатимуть, інші об’єднуватимуться. Наприкінці першого кварталу буде краще видно нагальні проблеми».

Оригiнал матерiалу:
http://www.lemonde.fr/europe/article/2009/03/07/pendant-la-crise-…

Комментариев нет: