четверг, 14 августа 2008 г.

УНА-УНСО готова воювати. Якщо їй накажуть...

Близько сотні добровольців, членів УНА-УНСО, цими днями зголосилися до участі в бойових діях на боці Грузії. Про це “Газету” повідомив голова обласного осередку цієї організації Володимир Холявінський. Однак він запевнив, що ніякої мобілізації УНА-УНСО не проводить. Добровольці не поїдуть у Грузію, допоки на це не буде волі керівників Української Держави.

Нині в Карпатах відбуваються щорічні вишкільні табори для членів УНА-УНСО, але це не спеціально організовані нав­чання для бойової підготовки, зауважив у розмові Володимир Холявінський.

УНА-УНСО має досвід у воєнних діях в Абхазії 1993 року. Тоді стрільці УНСО брали участь у збройному конфлікті між Грузією й Абхазією. Унсовці воювали на боці Грузії, проти Абхазії, яку підтримувала Росія. В 1992-1993 роках, коли почалася кавказька криза, тодішній президент Леонід Кравчук відмовив грузинським депутатам у тому, щоб надіслати миротворчу місію українських військ. Тому вони звернулися з таким проханням до керівників УНА-УНСО.

“Захищаючи територіальну цілісність і незалежність Грузії, стрільці УНСО захищали передусім незалежність Української Держави”, – зазначають нині унсовці.

Вони воювали в Грузії протягом весни-літа 1993-го. Найскладнішим і трагічним для українських хлопців був бій під містечком Рома, атаку на яке довірили українському гірськострілецькому підрозділу. 52 українські стрільці брали участь у захопленні населеного пункту.

Росіяни скерували проти наших співвітічизників батальйон регулярних військ, бійці якого стріляли з мінометів. Три дні тривали важкі бої, й унсовці, не дочекавшись підтримки грузинів, отримали наказ відступати.

Під час бойових дій в Абхазії загинули сім українських добровольців, серед яких троє львів’ян. Двох поховали на Личаківському цвинтарі, а один спочиває на грузинській землі.

Понад 30 членів УНА-УНСО указом президента Грузії удостоєно нагород, восьмеро стали почесними громадянами Гру­зії. Орденом Вахтанґа Горгасала (найвища відзнака Грузії) нагородили 14 унсовців, сімох із них – посмертно.

У середу у Львові в рамках акції протесту під Генеральним консульством Росії унсовці на Личаківському цвинтарі вшанували пам’ять своїх загиблих друзів, а біля дипломатичної установи запалили свічки за невинних жертв грузинсько-російської війни.

Килина Вербинець

Комментариев нет: