вторник, 5 августа 2008 г.

За силового розвитку конфлікту в Південній Осетії Росія не залишиться осторонь

Росія не зможе залишитися поза увагою у разі силового розвитку подій у зоні грузинсько-осетинського конфлікту, заявив посол з особливих доручень МЗС РФ Юрій Попов.

"Якщо події розвиватимуться за найбільш похмурим силовим сценарієм, Росія не зможе дозволити собі залишатися байдужою, враховуючи те, що в Південній Осетії, зокрема в зоні конфлікту, проживають громадяни РФ", - сказав він у вівторок.

Російський дипломат, що є також співголовою Змішаної контрольної комісії з урегулювання грузинсько-осетинського конфлікту, додав, що в Москві "реально стурбовані тим, що зараз відбувається навколо Південної Осетії і до чого це може призвести".

"Ні до чого хорошого це не призведе, якщо події розвиватимуться в такому ж ключі, в такій же тональності", - вважає Попов.

За його словами, головне завдання зараз - "знайти шляхи запобігання рецидивам того, що відбулося в п’ятницю, 1 серпня, і 4 липня, коли Цхінвалі також зазнав мінометного обстрілу".

"Не хочу похмурих прогнозів, але у разі повторення подібних подій ситуація може вийти з-під контролю і призвести до плачевних наслідків", - підкреслив російський дипломат.

Він зазначив, що ситуацію треба повертати в контрольоване русло.

"Для цього й існують переговорні формати, і необхідно, щоб вони були затребувані", - сказав Попов.

Як повідомлялося, за непідтвердженими даними, до Південної Осетії прибувають добровольці з Півдня Росії, повідомив міністр у справах національності Північної Осетії Таймураз Касаєв.

Росія диригує дії зі створення ілюзії війни, що має на меті зрив міжнародних зусиль на відновлення мирних процесів, заявив міністр з питань реінтеграції Грузії Темур Якобашвілі.

У Цухумі заявили, що в ніч на вівторок, 5 серпня, з боку Грузії був відкритий вогонь по південноосетинським позиціям. Грузинське МВС виступило із зустрічними звинуваченнями.

За матерiалами Интерфакс

Комментариев нет: