воскресенье, 6 июля 2008 г.

В Ужгороді та Мукачеві сигарети міняли на йогурти

На Закарпатті відбувся День боротьби з інсультом. Під час акції усім охочим вимірювали артеріальний тиск, а також обмінювали сигарети на йогурти. Про це сьогодні, 7 липня, ЗІКу повідомила прес-секретар управління охорони здоров’я Закарпатської ОДА Олена Уманців.

Перехожі з Ужгорода та Мукачева могли дізнатися про ознаки інсульту та отримати консультації щодо здорового способу життя. Під час проведення акції в Ужгороді було виміряно тиск 78 особам, у 12 з яких він виявився вищим за норму (195х100). В основному люди з підвищеним тиском були віком 40-60 років. В Мукачеві тиск виміряли 108 особам, при чому підвищенм він виявися у 12 обстежених (і в середньому становив 179х90). Це були люди віком 66-80 років.

В Ужгороді було здійснено обмін 150 йогуртів на цигарки, в Мукачеві курити кидали більш інтенсивно, тут в обмін на сигарети роздали 250 йогуртів. Решту – 180 пачок – передали Обласній дитячій лікарні, що розташована в Мукачеві.

Організаторами акції стала Веукраїнська громадська організація «Українська Асоціація боротьби з інсультом», управління охорони здоров’я Закарпатської ОДА, а також компанія «ДМТ-центр», яка постачає електронні тонометри японської компанії «Ей енд Ді». Йогурти закарпатцям надала компанія «Данон».

Довідка ЗІКу.

ВГО «Українська Асоціація боротьби з інсультом» разом з Міністерством охорони здоров’я України на виконання Указу Президента «Про створення державної програми профілактики серцево-судинних та судинно-мозкових захворювань» щорічно проводить акцію «День боротьби з інсультом» в Україні. Цього року вперше цей день був проведений на Закарпатті.

В Україні щорічно захворює на інсульт 100 тис. людей, з них 50% стає залежними від оточення інвалідами, близько 30% з цих хворих – громадяни працездатного віку. В країні 10 млн хворих на артеріальну гіпертензію, яка є головним ризиком виникнення серцево-судинних та судинно-мозкових захворювань, 8 млн хворих на ішемічну хворобу серця, 1 млн на цукровий діабет. 36% українців знають про те, що в них підвищений артеріальний тиск, але не звертаються до лікаря.

Інсульт посідає третє місце в списку хвороб, від яких помирають українці.

Комментариев нет: