вторник, 17 июня 2008 г.

Саркозі: Франція повернеться у військову структуру НАТО


Президент Франції Ніколя Саркозі заявив, що його країна знову вступить у військову структуру НАТО, в якій не бере участь уже близько 40 років, при цьому залишить у своєму розпорядженні національну армію і ядерну зброю.

Про це лідер Франції заявив у вівторок, 17 червня, представляючи нову доктрину безпеки країни - Білу книгу.

"Комісія Білої книги зробила висновок, відповідно до якого нічого не заважає участі Франції у військових структурах НАТО", - цитують Саркозі французькі ЗМІ.

"Франція - незалежний союзник, вільний партнер. Я залишаю за собою принципи, які у свій час проголосив генерал де Голль: Франція за будь-яких обставин збереже за собою право винесення рішення відносно участі своїх військ у воєнній операції", - зазначив Саркозі, виступаючи перед 3 тисячами французьких військових.

За його словами, Франція не помістить жоден свій військовий контингент під командування НАТО в мирний час. Крім того, глава Французької республіки заявив: "Ядерні сили Франції залишаться винятково національними, при тому, що сам факт наявності ядерної зброї у Франції є внеском у безпеку всієї Європи, я в цьому переконаний".

Участь Франції у НАТО наразі здійснюється за особливими правилами. У 1966 році президент країни генерал де Голль оголосив про вихід країни з військових структур організації, мотивуючи це небажанням підкорятися американському командуванню в Європі. Разом із тим це рішення дозволило Франції активно діяти на ринку озброєнь і захищати власних виробників зброї.

Нагадаємо, на саміті НАТО в Бухаресті 2 квітня Саркозі також заявляв, що Франція може повернутися у військову структуру НАТО вже до кінця цього року.

За матерiалами РІА Новости

Комментариев нет: